Маркетингово проучване

Безплатна консултация

Свържете се с нас за да обсъдим вашите цели и как можем да сме ви полезни

Безплатен първоначален план

Изготвяме безплатно първоначален план за провеждане на проучването

Провеждане на проучването

Провеждаме проучването и въ държим в течение за неговия статус

Обобщение и анализ

Изготвяме обобщение на данните от проучването и анализ на информацията с препоръки за последващи действия

Накратко за маркетинговите проучвания в интернет

Възможно е вече да провеждате маркетингово проучване за вашия бизнес в малък мащаб, но изобщо да не знаете, че е така. Някои от по-лесните за използване и най-често потребявани инструменти са на една ръка разстояние. Търсенията в интернет, онлайн въпросници, формуляри за обратна връзка с вашите клиенти - всички тези неща ви помагат да събирате информация за вашия пазар, вашите клиенти и вашите бъдещи възможности за бизнес.

С интернет малките бизнеси получиха изобилие от ресурси, които могат да използват за да провеждат маркетингови проучвания, които са безплатни или на много ниски цени. На настоящата страница ще ви опишем няколко различни вида инструменти, които можете да използвате за да провеждате проучвания в интернет. Ще опишем няколко от основните категории маркетингови проучвания и ще ви посъветваме как можете да създадете сами някои от най-добрите въпросници в интернет.

Безплатна консултация

дигитална-агенция-рекинвест

може да планира и проведе индивидуално проучване за вас на база вашите конкретни цели и според вашия бюджет! Свържете се с нас на тел. +359(0)887366395 за безплатна консултация!

Ето някои начини, по които могат да бъдат използвани наличните инструменти в интернет и техниките за търсене, за да се проучи пазара, да проучите вашите конкуренти или др.

Проучване на ключови думи.

Всеки знае как да направи едно обикновено търсене в интернет, използвайки търсачки като Google, Yahoo или Bing. Ако вземете тази възможност и се възползвате от нея, можете да направите търсения по ключови думи, които хората биха използвали да намерят вашият тип продукт или услуги в интернет. Можете да проверите колко интерес има към тези ключови думи и колко конкуренти имате на този пазар. Търсенията по ключови думи могат също така да ви напомнят за продуктови ниши, които е възможно да не сте обмисляли преди.

Има и други причини да правите търсения по ключови думи.

- На първо място, ще си припомните за продуктови ниши, които е възможно да не сте се сетили.

- На второ място, тези услуги ще ви дадат добра идея за това колко съществуващи сайтове вече използват тази фраза.

- Колко съществуващи сайтове вече предлагат този продукт.

 

Освен това, Google Ads предлага инструменти, чрез които можете да определите приблизителният обем на търсене за определени ключови думи и да прогнозирате какъв брой хора са заинтересовани от конкретния продукт или услуга.

 

Линкове на конкуренти.

Един традиционен сайт за търсения (например Google), също така може да ви помогне да проверите вашите конкуренти, техните цени и техните оферти. Опитайте да напишете 'link:www.[сайтът на вашия конкурент].com' в Google за да видите колко други сайтове имат връзки към сайта на вашия конкурент. Това е един страхотен начин, по който можете да видите как вашия конкурент е развил връзките към сайта си и какви ПР кампании е правил. Дали конкурента ви промотира продукт или услуга, която е подобна на вашата? Възможно е вие да придобиете публичност, защото вие имате нов или по-добър продукт.

 

Четете блогове.

Информацията в блоговете се обновява много по-често отколкото в традиционните сайтове и следователно те могат да бъдат друга мярка за публичното мнение. Блоговете обикновено се движат с по-бърза стъпка от другите сайтове и са с по-неофициален тон, така че има по-голяма вероятност да намерите дискусии за нов вид продукт в блог, отколкото в стандартен сайт.

 

Провеждайте проучвания онлайн.

Друг начин да измерите общественото мнение е чрез проучвания онлайн. Въпреки че те не са толкова научни, колкото личните или телефонни интервюта, които използват произволна извадка от населението, онлайн проучванията са начин с много ниска цена да направите пазарно проучване за това дали някоя идея или продукт ще се харесат на клиентите. Вече много компании предлагат провеждане на проучвания онлайн или предоставят инструменти с които можете сами да проведете проучването.

 

Техники и инструменти за проучвания.

Има множество видове инструменти за провеждане на маркетингови проучвания, както офлайн, така и в интернет, които се използват от множество големи бизнеси, но също така могат да са на разположение и на малки и средни бизнеси. Когато тези техники са свързани с хора, извършващите проучването използват въпросници, които са администрират в писмена форма или в лични разговори - било то чрез лично или телефонно интервю, а все по-често и онлайн. Въпросниците могат да бъдат с затворени и отворени въпроси. Първият вид дава на потребителите възможни отговори на даден въпрос (напр. “отлично”, “добро”, “задоволително” и др. ), а отворените въпроси търсят спонтанни реакции и ги улавят както те бъдат дадени.

Фокус групите са един вид търсена на спонтанни реакции, но без въпросник, където хората си взаимодействат с продукти, съобщения или изображения и ги обсъждат. Наблюдателите оценяват това, което чуят.

 

Основни категории проучвания са:

- Проучване на аудиторията

Проучването на аудиторията е насочено към разкриване на това кой слуша, гледа или чете съответно дадено радио, телевизия, печатна медия или социална медия. Такива проучвания от части правят профил на аудиторията и отчасти определят популярността на дадена медия или пропорции от нея.

- Продуктови проучвания

Продуктовите тестове разбира се са пряко свързани с използването на продукта. Добри примери са тестове, които се използват за да се избере най-популярния аромат или вкус. Както и потребителски тестове на превозни средства или прототипи на устройства, които се използват за да се определят проблематични характеристики или дизайни.

- Анализ на бранда (търговската марка)

Проучванията на бранда имат подобни характеристики за профилиране (“Кой използва този бранд?”) и също така е насочен към идентифициране на причините за лоялност към бранда или обратното.

- Психологическо профилиране

Психологическото профилиране е насочено към изграждането на профили на клиенти по темперамент, начин на живот, приходи и други фактори, с цел да се свържат тези типове хора с моделите на използване на даден продукт/услуга и медиите, които им влияят най-много.

- Проучване на бази данни.

Този тип проучване е известно още като “извличане на бази данни”. Тази форма на проучване се опитва да използва всички видове данни, които са на разположение за клиентите, които често могат да бъдат база за допълнителни изводи. Записките за покупка например могат да разкрият навиците за закупуване на различни видове групи според приходите им.

- Проучвания за удовлетвореност на клиентите след покупка. Проучванията на потребителите след направена поръчка са познати на множество клиенти. Те включват телефонни обаждания, които се правят след като кола е била обслужена или телефони за помощ при поддръжка на компютри или проблеми свързани с интернет и т.н. Отчасти целта на тези проучвания са да определят дали даден клиент е доволен. Отчасти това допълнително внимание също има за цел да изгради добро мнение в клиента и да предизвика реклама чрез предаване на думата от уста на уста.

 

Как да напишем въпросник за проучване в интернет.

Когато става дума за проучвания в интернет, бизнесите трябва да се придържат към няколко прости, но много важни правила:

- Колкото по-кратко, толкова по-добре.

Не плашете хората, които вземат участие в проучването с дълги въпросници. Ограничете се до 25 въпроса (дори по-малко), които биха отнели на хората от пет до седем минути, за да ги попълнят. Ако въпросниците са по-дълги, хората ще се откажат и след това вече не можете да ги използвате, а следващият път, когато им изпратите проучване, те дори няма да го отворят. Други методи с които можете да направите проучванията кратки са да направите първата страница проста, да дадете възможни отговори в няколко колони или с падащо меню и да сложите статус в горната част на всяка страница, за да може респондентите да знаят на какъв етап от проучването са и кога то ще свърши.

- Избягвайте отворени въпроси.

Тъй като хората искат да минат много бързо през проучването, не включвайте много отворени въпроси, в които ще трябва сами да въвеждат отговорите. Затворените въпроси, в които респондентите могат да кликнат върху готови отговори, като “Да, не, можеби, никога” и т.н. често работят много по-добре. Бизнесите могат да използват затворени въпроси, за да получат същата информация и дълбок анализ, каквато и с отворени въпроси, ако използват скали за класиране, в които се иска от респондентите да класират нещо по дадена скала - например от 1 до 5 или 1 до 10.

- Бъдете настойчиви.

Ако искате клиенти или търговци да вземат участие в проучване, няма нищо лошо в това да им изпратите повече от една покана, особено на хора, които преди това са посочили, че са склонни да вземат участие. Само внимавайте и бъдете сигурни, че сте получили разрешение от хората, за да не си помислят те, че им изпращате спам.

- Бъдете търпеливи

Някои бизнеси решават, че искат да направят проучване и след това стават нетърпеливи, когато не могат веднага да получат резултатите. Въпреки че проучванията в интернет намаляват част от обема работа, пак е необходимо време да се проектират и да се управляват, а когато резултатите вече са налице, е необходимо още време, за да се анализират и да се направят изводи. Добра идея е да се избере един човек, който да управлява целия процес.

 

В заключение

Интернет дава огромни възможности за провеждане на проучвания. Мащабните проучвания, които до скоро бяха достъпни само за големите бизнеси, вече са достъпни и за малките и средни бизнеси и то на много атрактивни цени.

Готови ли сте да направите вашето проучване?

дигитална-агенция-рекинвест

Рекинвест може да ви съдейства с планиране, подготвяне и провеждане на индивидуални маркетингови проучвания в интернет според нуждите на вашия бизнес и вашите цели. Свържете се с нас на +359(0)887366395, за безплатна консултация!